« Tilbage

Antibiotika til hoste er ofte unødvendigt

Skrevet d. 22/12-2015 af: Apoteket Trianglen

Antibiotika virker kun på bakterier. Det virker ikke på sygdomme, der skyldes virus, for eksempel forkølelse eller influenza. Derimod giver det risiko for udvikling af resistente bakterier, hvis der bliver brugt antibiotika overflødigt. Det er budskabet i årets nationale antibiotikakampagne fra Det Nationale Antibiotikaråd. 

I år har kampagnen fokus på brug af antibiotika, når man har fået en omgang hoste. 

”Der udskrives stadig for meget antibiotika i Danmark, og meget af det, der udskrives, er mod hoste, selvom dette kun sjældent hjælper. Vi ved, at 9 ud af 10 luftvejsinfektioner med hoste skyldes virus, hvor antibiotika ikke virker. Derfor skal man som oftest bare væbne sig med tålmodighed og tage et par dage under dynen, frem for at tage antibiotika. I stedet skal vi bruge antibiotika der, hvor det faktisk er nødvendigt,” siger afdelingslæge Bolette Søborg i Sundhedsstyrelsen

Patienter med længerevarende hoste skal stadig opsøge lægen og blive undersøgt. Hoste kan nemlig være tegn på en bagvedliggende sygdom, der skal behandles, fx lungebetændelse eller KOL. 

Bag kampagnen står Sundheds- og Ældreministeriet, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, Danmarks Apotekerforening, Lægeforeningen og Dansk Selskab for Almen Medicin.

Læs mere på antibiotikaellerej.dk