Ernæring

Medicinsk ernæring

Apoteket Trianglen forhandler ernæringspræparater af forskellige mærker, som findes i forskellige varianter til forskellige behov.

Ernæringspræparater er nyttige for personer, som ikke får dækket deres energibehov eller behov for protein via kosten, hvilket kan resultere i uønsket vægttab. Det kan fx være nødvendigt at supplere kosten med ernæringspræparater hos ældre, småtspisende, patienter med lungesygdommen KOL, patienter i rekreationsperioden efter en operation, ved visse kræftsygdomme, patienter der har problemer med at tygge eller hos børn med sygdomme.

Medicinsk ernæring findes i forskellige varianter:

Det er en god idé at veksle i mellem de forskellige smagsvarianter for variationens skyld. De fleste sætter deres ernæringspræparter på køl, men nogle kan også opvarmes og andre kan anvendes i madlavning (dog uden at koge).

- Ernæringsdrikke baseret på mælk - kan erstatte måltider samt bruges til at supplere måltider
Drikkene findes i versioner som enten er fuldgyldige og giver de anbefalede mængder af kulhydrater, fedt og protein, versioner med øget indhold af protein og versioner med øget indhold af fibre. Derudover indeholder drikkene vitaminer og mineraler. Der findes mange forskellige smagsvarianter, fx jordbær, abrikos, tropefrugt, banan, skovbær, vanille, kaffe og chokolade.

- Ernæringsdrikke baseret på juice - kan supplere måltider
Drikkene indeholder kulhydrater og protein, men fedtindholdet er meget lavt eller også indeholder disse ikke fedt. Konsistensen er klar og saftagtig og kan drikkes til maden. Smagsvarianterne er forskellige frugtsmage, som er friske og let syrlige, fx æble, jordbær, solbær, citron, skovbær og tropefrugt. Derudover indeholder drikkene vitaminer og mineraler.

- Desserter - kan supplere måltider
Desserterne er cremede og baseret på fx yoghurt, fløde eller mælk. De indeholder kulhydrat, fedt og protein samt vitaminer og mineraler.

Tilskud til medicinsk ernæring

Det er muligt at få tilskud til langt de fleste ernæringspræparater. For at opnå tilskud skal patientens læge udstede en grøn ernæringsrecept, som berettiger til et tilskud på 60% fra den offentlige sygesikring. Sundhedsstyrelsen opdaterer løbende listerne over tilskudsberettigede ernæringspræparater.