På Apoteket Trianglen fører vi en lang række hudplejeserier

Generelt om hudpleje:                 

Pas godt på din hud. Den er din naturlige beskyttende barriere mod indtrængen af bakterier, kemikalier og andre fremmede stoffer i din krop.

Huden sikrer også, at du ikke tørrer ud, idet huden forhindrer, at der fordamper for meget vand. Det er nødvendigt at holde huden intakt, blød og smidig.

Hvis der fordamper for meget vand fra huden, kan huden blive tør og skællende, og den kan revne eller sprække. Sker det, er huden ikke så godt beskyttet med betændelse, og der kan opstå kløe, rødme og eksem.

Hvis du har tendens til tør hud, kan du forebygge og afhjælpe det ved hjælp af hudpleje.

 

Tør hud

Udtørring af huden sker, når noget af hudfedtet fjernes. Det kan ske, hvis du f.eks. ofte vasker dig med vand og sæbe, eller du bruger rengøringsmidler eller kemikalier.

Vind og vejr påvirker også huden. Særligt om vinteren, hvor luften er tør og luftfugtigheden er lav, oplever mange, at huden bliver tør.

Huden bliver desuden mere tør med alderen. Det skyldes blandt andet, at ældre mennesker har en tyndere hud med nedsat elasticitet, vandindhold og fedtproduktion.

Det påvirker også din hud, hvis du ikke får tilstrækkeligt væske.

Det er meget almindeligt at have tør hud på hænder, ben og hoved, men det kan forekomme overalt på kroppen.

Tør hud ser ud til at være arvelig, så hvis forældre og søskende har tør hud, er du også i risiko for at få tør hud. 

Daglig hudpleje

Valg af hudplejeprodukt afhænger både af hudens tilstand, din hudtype og årstiden, som også spiller en rolle, da der kan være behov for lidt mere fedtstof om vinteren.

Huden har brug for fedtstoffet fra cremerne, og ikke alle cremer er lige fede. Der er et stort udvalg, så prøv dig frem og find den, du synes er bedst.

Vælg en creme som er behagelig og effektiv og undgå unødvendige tilsætningsstoffer som f.eks. parfume og farvestoffer - især hvis du lider af allergi eller sart hud.

Du kan have brug for flere typer hudplejeprodukter, da din hud ikke er lige tør alle steder.

Normal hud

Til daglig pleje af normal hud og forebyggelse af tør hud kan du bruge en fugtighedslotion. Lotion har et stort indhold af vand og forholdsvis lavt indhold af fedtstoffer. Lotion er tyndflydende og let at smøre ud, det fedter ikke og er behageligt at anvende.

Let tør hud

Til behandling af let tør hud, kan du bruge en fugtighedscreme. Creme har en tykkere konsistens og kan være lidt sværere at smøre ud.

Fugtighedscreme kan virke lindrende, hvis huden klør. Fugtighedscreme anvendes gerne flere gange om dagen, så ofte der er behov for det.

Tør og skællende hud

Hvis din hud er meget tør eller skællende, kan du bruge en fedtcreme. Fedtcreme indeholder særligt meget fedt. Fedtcreme er også velegnet, hvis du har eksem eller andre hudsygdomme.

Du kan også bruge cremer som indeholder ekstra store mængder af hudens naturlige fedtstoffer og som virker i længere tid (op til 24 timer efter én påsmøring).

Eksem

Er skaden sket, og du har fået eksem, kan det behandles på flere måder. En del består i hudpleje i form af en fedtcreme.

I milde tilfælde kan fedtcreme være tilstrækkeligt.

I svære tilfælde kan der behandles med lægemidler. Her anvendes ofte cremer med binyrebarkhormon. Den svageste binyrebarkhormoncreme fås i håndkøb.

Ved sværere tilfælde skal du kontakte din læge.

Infektion

Kan du se tegn på infektion i huden, kan du selv pleje huden ved at desinficere med sæbevand eller klorhexidin.

Hvis det ikke hjælper, skal du kontakte lægen, som kan anbefale en behandling med antibiotika - oftest som creme men i sværere tilfælde i form af tabletter.

Gode råd for at undgå tør hud

  • Plej huden dagligt med creme
  • Undgå for hyppig håndvask. Håndvask kan i nogle tilfælde erstattes af desinficerende geler - gerne med glycerin.
  • Undgå gummihandsker
  • Undgå stramt tøj
  • Undgå produkter du erfaringsmæssigt ved, giver dig tør og irriteret hud
  • Brug solcreme
  • Drik 1-1½ l vand dagligt