Mineraler

Calcium
- Funktion: Har betydning for knoglernes styrke og indtagelse er især nødvendig omkring puberteten, hvor knoglerne vokser hurtigt
- Kilder: Mejeriprodukter, broccoli, spinat, kål og salat

Fosfor
- Funktion: Har betydning for mange af kroppens metaboliske funktioner og anvendes især til vurdering af forstyrrelser i calcuimstofskiftet
- Kilder: Mælk, kød, fjerkræ og fisk

Magnesium
- Funktion: Deltager i mindst 300 enzymatiske reaktioner i kroppen og er desuden vigtigt for signaloverførsel mellem cellerne
- Kilder: Grøntsager, fuldkornsprodukter, kød og indmad

Jern
- Funktion: Indgår i hæmoglobin, som transporterer den ilt, der indåndes i lungerne, til kroppens celler, hvor ilten afgives og bruges.
- Kilder: Kød og kornprodukter

Zink
- Funktion: Nødvendigt for omsætningen af proteiner, kulhydrater og fedtsyrer og er nødvendigt for normal immunfunktion
- Kilder: Kød, ost, mælk og fuldkornsprodukter

Kobber
- Funktion: Indgår i en række vigtige enzymer og proteiner, bl.a. i det antioxidative forsvar, er også nødvendigt for bindevævet og jernomsætningen
- Kilder: Skaldyr, nødder, rosiner og lever

Jod
- Funktion: Indgår i hormonet thyroxin, som dannes i skjoldbruskkirtlen, og omdannes til det aktive hormon trijodthyronin, der regulerer energiomsætningen
- Kilder: Mælk, fisk og æg

Mangan
- Funktion: Indgår i tre forskellige enzymer i kroppe, hvor et af disse er virksomt i det antioxidative forsvar
- Kilder: Fuldkornsprodukter, grøntsager, frugt og nødder

Chrom
- Funktion: Funktionen af chrom er ikke nærmere kendt
- Kilder: Kød, ost, skaldyr, nødder og gær

Selen
- Funktion: Indgår i enzymet glutathion peroxidase, som fungerer som antioxidant, er nødvendigt for et velfungerende immunforsvar
- Kilder: Kød, fisk, mælk, ost og æg

Molybdæn
- Funktion: Indgår i nogle af kroppens enzymer
- Kilder: Mælk, skaldyr, nødder og kornprodukter